Historie

De AJS-Matchless Vereniging Nederland is in 1976 officieel opgericht door enthousiaste liefhebbers van AJS en Matchless. Vanaf dat moment was er een club voor de bezitters van onze geliefde Engelse machines. De doelstelling was en is: bevordering van het bezit, het gebruik en de instandhouding van motorfietsen van de merken AJS en Matchless.

Na ruim 45 jaar is die doelstelling hetzelfde. In het begin waren de motoren, door hun geringe handelswaarde, vooral populair bij jongeren met een smalle beurs. De Japanse motoren veroverden de markt. Oude machines waren niet meer in trek bij de toen voornamelijk recreatieve motorrijder. Veel Engelse motoren, zoals BSA, Norton, maar vooral AJS en Matchless, waren omgebouwd tot crosser of 'chopper' en stonden hoofdzakelijk stil in schuurtjes; onttakeld met afgezaagde spatborden, gedeukt, vaak in vreemde kleuren en meestal verre van compleet.

Een bepaalde categorie motorrijder voelde zich aangetrokken tot deze olielekkende dienstfietsen die vaak met weinig middelen rijdend werden gemaakt. Langzamerhand verbeterde dit en kwam men er achter dat een AJS of Matchless het mooiste is als hij weer het originele uiterlijk kreeg. Deze tweede evolutie van de motor is goed te zien als je de foto's vergelijkt van de treffens en ritten van toen en die van nu. De machines worden steeds mooier en we weten dat hier een langdurige en zorgvuldige restauratie aan vooraf is gegaan. Niet alleen de motoren zijn veranderd, ook de berijders. Toen waren het veelal jongeren, al of niet maatschappijkritisch, met lang haar en zwarte nagels. Nu zijn het 'gesettelde' mannen en vrouwen; wat ouder en wat grijzer, die ook hun wederhelft en kinderen meenemen naar treffens en ritten. Veel leden zijn al heel lang lid, wat betekent dat de club aan het vergrijzen is. Maar gelukkig is er de laatste tijd ook weer jonge “aanwas”. Ook de huidige dertigers en veertigers ontdekken de charme en het aangename karakter van de AJS en de Matchless. De vereniging is ook aantrekkelijk voor buitenlandse leden, getuige een flink aantal leden uit België, Duitsland en zelfs Engeland!

Behalve de voorkeur voor de Engelse motor en de interesse in techniek en kwaliteit is er nog iets wat ons drijft naar dezelfde liefde. Het is de mens achter zijn machine en het is de manier van leven waar wij voor gekozen hebben en die band is hecht, ongeacht rang of stand. De club is al die jaren een drijfveer geweest en is evenals de berijder van de AJS of Matchless, ook volwassen geworden. Een vereniging met een prima tweemaandelijks clubblad, dat ook gelezen wordt. En een goed draaiend onderdelenfonds. Ook is er ieder jaar weer een uitgebreide agenda met regioritten, kampeerweekenden en andere evenementen, georganiseerd door actieve clubleden.

De Vereniging is er voor iedereen die de AJS en Matchless motoren een warm hart toedraagt.

Op de groepsfoto uit 1961 staat Marinus Smit links. Toen nog een jonge kerel. De Matchless G12 van Harrie van Ewijk. AJS 1941